Küresel iklim değişikliği, aşırı yağışlar, altyapı tesislerinin yetersizliği veya zemin eğimi sebebiyle ani su baskınları ve selleri daha sık yaşamaya başladık. Son günlerde ülkemizin çeşitli bölgelerinde meydana gelen ve ciddi hasarlara yol açan su baskınları, gerek kişisel gerekse kurumsal olarak ciddi risklerle karşı karşıya kalınmasına neden oluyor.

Maddi hasar, yaralanma ve can kaybı gibi risklerin yanı sıra, sel baskınları ciddi sağlık tehditleri de yaratabilir. Bu konuda da bilinçli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıyız.

Ani Su Baskınlarına Karşı Yapmanız Gerekenler

• 15 cm yüksekliğindeki sel suyu ayaklarınızın yerden kesilmesine ve sürüklenmenize sebep olabilir. Sadece 60 cm yüksekliğindeki sel suyu kamyonet gibi ağır araçları yüzdürebilir. 

• Araba kullanırken sel suları ile karşılaşırsanız arabanızı sel sularının bulunmadığı bir yöne doğru sürünüz. Kesinlikle sel sularının geldiği istikamete doğru araba kullanmaya çalışmayınız. Unutmayınız ki sel felaketine meydana gelen ölümlerin çoğu insanların taşkın sularında araba kullanması sebebiyle meydana gelmektedir.   

• Sel suları elektrik, biyolojik ve kimyasal tehlikelere maruz kalmamıza sebep olabilir. 

• Sel sularında yüzmeyin.

• Fırtına sırasında bina dışında kalmayın, tabela altlarında ve duvarların yanında bulunmayın. Sağlam binalarda, yüksek yerlere çıkın. 

Yoğun Yağışlarda ve Ani Su Baskınlarında Acil Durum ve Afet Yönetimi Açısından Neler Yapılabilir?

ARTI olarak; bir tesisin/kurumun ACİL DURUM PLANINDA bulunması ve üzerinde çalışılması ihtiyacı bulunan temel ilkeleri bir araya getirdiğimiz ayrıntılı sunuma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

ANİ SU BASKINLARI – İSG RİSKLERİ ACİL DURUM YÖNETİMİ ve ORTAYA ÇIKAN SAĞLIK SORUNLARI